Hur lär man barn om pengar och ekonomi?

Många anser att de inte har tillräckliga kunskaper för att hantera sin ekonomi på rätt sätt. Som ett resultat vill fler och fler föräldrar lära sina barn om pengar och ekonomi i ung ålder. Men hur gör man det egentligen?

En mamma och son bakar och räknar kakorna. Mamman lär barnet om pengar och ekonomi.
Att lära sina barn om ekonomi bidrar till att barnet har bättre förutsättningar för ekonomiska svårigheter i framtiden.

Prata om pengar och ekonomi med ditt barn

Var en ekonomisk förebild

Barn lär sig genom att observera och imitera andra – särskilt sina föräldrar. Därför är det viktigt att vara goda ekonomiska förebilder. Om du som förälder agerar som en ansvarsfull konsument, ökar chansen att dina barn kommer att följa i dina fotspår och göra detsamma när de blir vuxna. 

Prata öppet om pengar

Ett bra sätt att introducera barn till ekonomi är att prata öppet om det. Om vi pratar om pengar i vardagen, diskuterar vad vi tänker köpa och förklarar vad det kostar att leva, lär sig barn att ekonomi är ett naturligt ämne att prata om.

Det visar sig att chansen att ekonomiska problem ökar om vi håller ekonomin hemlig eller ger tecken på att pengar är ett tabubelagt ämne. Naturligtvis behöver du inte avslöja var du tjänar, ta upp oro över utgifter eller involvera dina barn i varje ekonomiskt beslut - det handlar helt enkelt om att skapa transparens kring din personliga ekonomi.

Anta ekonomiska vanor

När dina barn är involverade i ekonomin hemma och har fått en förståelse för vad saker kostar, är det en bra idé att lära dem om värdet av pengar och hur man prioriterar. Här är det viktigt att visa hur du undviker att spendera mer pengar än du tjänar, till exempel genom att skapa en budget tillsammans.

Samtidigt är det viktigt att vi inte gör våra barn rädda för skulder. De kan mycket väl lära sig att lån och användning av krediter är alternativ för större planerade inköp, så länge de gör det på ett ansvarsfullt sätt och är medvetna om konsekvenserna av en försenad betalning.

Att prata öppet om vad som händer om du förstör saker lite och hur man hanterar skulder är lika viktigt som att ge råd om prioriteringar . Här är det dock viktigt att anpassa samtalet till barnets ålder.

En sjuåring kommer inte nödvändigtvis att förstå räntorna på bankinlåning, men att det är viktigt att spara pengar. När ditt barn blir äldre kan du gradvis introducera mer avancerad ekonomi.

Ge fickpengar

När du har introducerat ekonomiska principer och teoretisk kunskap kan det vara lämpligt att ge dina barn lite praktisk erfarenhet. Många föräldrar är osäkra på om de ska ge fickpengar eller inte, och åsikterna går isär om huruvida deras barn ska behöva arbeta för pengarna eller inte.

Hur mycket och hur ofta man ska ge fickpengar är helt upp till varje individ, men att ge barn någon form av ekonomiskt ansvar är ett effektivt sätt att lära dem om privatekonomi. På så sätt upplever de att pengar inte växer på träd, utan kräver ansträngning och arbete.

Det kan också hjälpa barnen att förstå hur man spenderar sina pengar smart. När de får fatta sina egna ekonomiska beslut, även med bara små belopp, måste de själva hitta sätt att hantera pengarna. Kanske upplever de hur viktigt det är att spara också – en nyttig lärdom att ta med sig in i vuxenlivet.

Skapa goda sparvanor

Tidigare ekonomiska kriser har visat att de som regelbundet avsätter pengar och successivt bygger upp en ekonomisk buffert har lättare att hantera oförutsedda ekonomiska utmaningar. Hanteringen av oväntade utgifter är den främsta anledningen till att konsumenter i Europa har en sparplan.

Ett sätt att förmedla den här lektionen är att låta barnen spara till något de vill ha – till exempel en leksak. Det lär dem både att ha tålamod och att konsekvent sparande lönar sig i det långa loppet.

För den som inte är van att spara kan det kännas som att livet "läggs på is" när ekonomiska utmaningar plötsligt uppstår. Men om du lär dig att avsätta pengar från en tidig ålder kommer du att vara väl rustad när sådana situationer uppstår och ha en säker ekonomisk framtid framåt.