Student? Så här hanterar du dina pengar

Det är inte alltid lätt att få ekonomin att gå ihop när man är student. Att göra upp en budget kommer att hjälpa dig få bättre koll på dina utgifter. Här är våra tips för att hjälpa dig hålla koll på ekonomin.

Två studenter som läser på om hur de ska hantera sina pengar under studenttiden.
Att hålla fast vid din budget kommer att göra studenttiden mindre stressig.

Skapa en studentbudget

Att sätta upp en studentbudget liknar att sätta upp en standard hushållsbudget. Du måste räkna ut dina inkomster och utgifter och sedan hålla ett nära öga på dina månatliga utgifter och justera efter behov.

Boende

Boende är förmodligen det största området av utgifter, oavsett om du bor i studentlägenhet eller i privat boende.

Om du hyr privat kan priset variera beroende på om lägenheten är möblerad. Det kan vara värt att betala lite mer varje månad för en möblerad lägenhet eftersom det övergripande sett kan vara ett billigare och mindre stressande alternativ.

Se till att budgetera för kostnader som vatten och elektricitet. För en noggrann uppskattning kan du fråga ägaren eller föregående hyresgäst om ungefärliga kostnader. Att dela boende med andra studenter är också ett bra sätt att minska dina kostnader.

Matkostnader

Planera i förväg för att minska matkostnaderna så att du inte slösar för mycket pengar på take away. Överväg att laga mat med vänner för att dela och minska utgifterna. Du kan också se över om du har tillgång till en subventionerad matsal eller restaurang vid universitetet eller högskolan.

Transport och telefoni

Kostnaden för kollektivtrafik varierar beroende på plats, så ta reda på vad kostnaderna är i ditt område. Om du bor nära universitetet kanske du kan gå överallt eller köpa en billig cykel för att hjälpa dig att ta dig runt.

För telefon och internet kan du leta efter lågkostnadsplaner eller studentrabatter.

Rörliga kostnader

Att ha en tight budget betyder inte att du inte kan unna dig. Avsätt en månadsbudget för sociala aktiviteter och andra valfria poster. Se till att du planerar för en ökning av kostnaderna i början av skolåret med universitetsavgifter, försäkring och utrustning som behövs för dina studier.

Vissa föräldrar har möjlighet att hjälpa sina barn, medan andra studenter måste arbeta för att få ekonomin att gå ihop. Oavsett är det vanligt att uppleva ekonomiska svårigheter som student, så känn dig inte skamfull och tveka inte att be om hjälp om du behöver det.

3 Gyllene regler för hantera dina pengar

Att hålla fast vid din budget kommer att göra studenttiden mindre stressig. Här är tre gyllene regler som hjälper...

Planera i förväg

Försök att undvika onödig skuldsättning, särskilt hög ränta och kreditkortsskulder. Det är viktigt att vara medveten om dina ekonomiska beslut för att undvika problem i framtiden genom att planera dina utgifter varje månad i förväg.

Använd studentrabatter

Att ha en tight budget kräver större disciplin eftersom din marginal för fel är liten. Kom ihåg att kolla till dina konton regelbundet, åtminstone en gång i veckan. De flesta banker erbjuder appar för att följa utgifter i realtid. Jämför din faktiska ekonomiska situation med din budget så att du kan göra justeringar vid behov.

Din bank kan hjälpa dig genom studielån eller andra sparalternativ, men var försiktig med att ta kredit så att du inte blir överbelånad. Sök råd från dem omkring dig innan du skriver under något.

Tänk efter innan du spenderar

Medan vissa kostnader är fasta kan du minska andra genom att leta efter erbjudanden och byta leverantör när du ser ett billigare alternativ.

Lär dig också hur du spenderar klokt: köp säsongsprodukter att laga mat, leta efter utörsäljningsvaror, köp i bulk, laga stora portioner för flera dagar. Prova lokala online marknadsplatser som Blocket.se för att köpa möbler eller hushållsapparater när du flyttar in.