26 augusti - uppdatering av Covid-19s påverkan på Intrums verksamhet 

Läs om det här

Entreprenörens 3 bästa affärstips för tillväxt

Entreprenörens 3 bästa affärstips för tillväxt

Det finns många utmaningar för startups och småföretagare. Som framgångsrik entreprenör och grundare och delägare av säljutvecklingsbolaget Vimentis har Michel Laporte Godorn sett de flesta. Varje dag arbetar han med att coacha nya företag på sin resa mot framgång.

- Försäljning handlar mycket mer om självkänsla än teori. Det är ett hantverk som bygger på prestation och allt börjar med dig själv, berättar Michel. Här delar han med sig av sina erfarenheter och bästa affärstips för att lyckas.

När Michel Laporte Godorn undersökte den svenska marknaden fann han att småföretag och startups saknade kunskaper i försäljning. Det blev startskottet för hans eget säljutvecklingsbolag Vimentis. Idag driver han en digital plattform, Vimentis VIP, med hundratals anslutna företagare och entreprenörer. Inom VIP får medlemmarna coachning, utbildning och stöd i att få sin verksamhet att växa.

-Som småföretagare sitter man ofta på många stolar. Det finns flera utmaningar att tackla och många saker att tänka på, berättar Michel.

Michel Laporte Godorn

1. Hitta rytmen

En av de första sakerna Michel går igenom med sina klienter är vikten av att komma in i en fungerande rytm och få till ett naturligt cashflow, vilket ofta är en utmaning i början.

- Det kan räcka att en faktura skickas för sent och ramlar över till nästa månad. Redan där uppstår problem, för sanningen är att de flesta småföretagare och startups lever månad till månad. Därför är det viktigt att acceptera sanningen, för att betala räkningarna och ha ett hälsosamt företag måste du skapa ett sälj och transaktioner varje månad. Även om man har ett kapital i ryggen är det bara konstgjord andning, utan affärer finns inga intäkter, menar Michel.

2. Ha starka partners

Som startup eller småföretag är det viktigt att få bra vägledning i uppstarten. Men lika viktigt är det att välja din hjälp med omsorg, berättar Michel.

-Mitt tips är att ta hjälp, men ta in rätt expertis. Egenföretagare lyssnar ofta på folk med fel kunskap. Kolla upp personer noga på LinkedIn och Allabolag. Många får dåliga råd och det finns flera exempel där det gått fel för att en mentor pratat om saker den inte behärskar. Som exempel får man höra att ens affärsidé inte fungerar, när det egentligen bara är att köra.

Hur viktigt är det att ha en finansieringspartner i ryggen vid stark tillväxt?

-En finansieringspartner hjälper dig så att du kan hålla farten uppe, särskilt när ni ska växa. Det är nyckeln. Jag vet flera exempel när en finansieringspartner varit en räddning för företag.

3. Jobba smart och bygg relationer

För småföretagare blir det centralt att bygga upp en stark profil och tänka långsiktigt. Mycket handlar om att skapa värde för ditt nätverk, menar Michel.

 -Gör lite varje dag för att ta ditt företag framåt. Lär dig försäljning och att allt handlar om kommunikation idag. Det spelar ingen roll hur bra en produkt är om ingen köper den.


3 tips för att sälja mer och sätta fart på tillväxten

  1. Lär dig boka egna möten. Telefon är fortfarande den snabbaste och enklaste vägen till att boka affärsmöten.
  2. Stirra dig inte blind på din tjänst eller produkt. Det viktigaste är att förmedla en känsla och en upplevelse på marknaden.
  3. Skaffa en partner som sköter din fakturering så att du kan fokusera på att skapa vinster i företaget och slippa slösa tid på krångel. Annars lägger du till slut mer tid på att fakturera än att ta in kunder och utveckla din business.