Jag kan inte betala företagets fakturor! Vad gör jag?

Vilka alternativ har du när du inte kan betala företagets fakturor? I den här checklistan får du hjälp.

Det finns sätt att undvika inkasso och Kronofogden när du inte kan betala företagets fakturor. Kreditexperten Maria Erlandsson delar med sig av sina bästa råd.

Kreditexperten Marias 5 bästa råd

 1. Hör av dig till dina leverantörer och berätta om läget

  Ingen tjänar på att ditt företag inte klarar krisen. Dina leverantörer vill hellre få betalt i omgångar eller senare, än inte alls. Var ärlig, ring upp dem och berätta om läget. Förklara att du har en plan och berätta hur och när du tänker dig att ni ska betala. 
 2. Fundera över vilka leveranser som inte är absolut nödvändiga

  Säg upp de abonnemang och avtal som du kan avvara eller minska volymen om det finns möjlighet till det. Diskutera eventuella prisjusteringar med din leverantör.
 3. Hör av dig direkt till inkassobolaget om du fått ett inkassokrav

  Inkassobolagen, jobbar alltid för att hitta hållbara lösningar både för dig som hamnat i betalningssvårigheter och för sina kunder. De kan ofta hjälpa till med ett anstånd eller en avbetalningsplan.
 4. Håll dig uppdaterad på åtgärder regeringen beslutar om

  Regeringen jobbar löpande med olika krispaket för att underlätta för företagarna. Håll dig därför hela tiden uppdaterad på vilka paket som beslutas och som du som företagare kan dra nytta av.
 5. Vilket scenario är minst dåligt?

  Jämför alltid olika alternativ när du har det tufft. Dyra kreditkortslån är nästan alltid sämre än ett lån hos exempelvis Almi eller banken. Var kostar pengarna minst? Just nu har Almi till exempel ett brygglån för företaget som fått det tufft i spåren av Coronaviruset.

Här hittar du våra bästa tips på hur du försäkrar dig mot sena och uteblivna betalningar. Ladda ner guiden: Så tar du kontroll från faktura till betalning, kostnadsfritt.

Har du frågor kring ett inkassokrav från oss?

Kontakta kundservice eller logga in på Mina sidor


Behöver du bolla något?

Prata med oss.