World Savings Day: Rapport från Intrum visar att många européer inte sparar regelbundet

4 av 10 européer uppger att de inte sparar varje månad. Flest är det i Lettland och Grekland, där nära 60% instämmer i påståendet ”I do not save any money”. Att spara kan hjälpa oss att uppnå våra drömmar och förhindra att vi hamnar i ekonomiska problem, säger Anna Fall, Chief Brand & Communications Officer på Intrum.

World Savings Day, den 31 oktober, instiftades redan 1924 av World Society of Savings Banks, för att främja sparande och människors förmåga till ekonomisk självständighet.

Enligt Intrums undersökning European Consumer Payment Report 2018 (ECPR), är det så många som 41% av européerna som uppger att de inte sparar pengar varje månad. Situationen är extra utmanande i Lettland och Grekland, delvis på grund av underliggande ekonomiska problem.

 

58 procent av lettiska respondenter och 57 procent av grekiska säger att de inte sparar några pengar. Andelen som inte sparar är även hög i Finland (50 procent), Italien (46 procent), Danmark och Litauen (45 procent).

“Vi kan inte förutsäga framtiden och det är alltid klokt att spara pengar om man kan. Det kan ge dig ekonomisk trygghet och ett säkerhetsnät om problem skulle uppstå,” säger Anna Fall, Chief Brand & Communications Officer.

Anna Fall, Intrum Chief Brand & Communications Officer

Millennials och föräldrar sparar mest

När vi tittar på olika åldersgrupper ser vi att millennials (personer mellan 25-34) sparar mest. Nästan 7 av 10 (68%) säger att de sparar pengar varje månad, i motsats till äldre över 65 år (55 %). Det är kanske inte så förvånande eftersom personer i 20-30 års åldern ofta är i en livssituation då de håller på att slå sig till ro medan äldre redan har passerat den fasen. 65% av de som är föräldrar uppger att de sparar pengar varje månad, medan motsvarande siffra för personer utan barn är 57%. 

Sparande för sämre tider

Av de som sparar pengar varje månad är den vanligaste anledningen att förbereda sig för oförutsedda utgifter. 67% av respondenterna svarade att det är anledningen till varför de sätter undan pengar.

Andra starka skäl till att spara är till resor (4%), pension (25%), barn eller barnbarn (22%) och om man skulle förlora sitt jobb eller annan källa till inkomst (22%).

Sparkonto fortfarande vanligast bland Européer

Den andra stora slutsatsen i European Consumer Payment Report var att de flesta av de som sparar pengar föredrar att göra det på ett sparkonto. I genomsnitt var resultatet för de 24 europeiska länderna var 58 procent. Fonder och aktier är också populära val, men det som är mest anmärkningsvärt är att 22% av européerna i genomsnitt sparar i kontanter.

Om du får ekonomiska problem - sök råd och hjälp

En del har svårt att spara pengar då deras månadsinkomst inte räcker så långt. Det innebär att de kan få ekonomiska problem genom att behöva låna pengar för att kunna betala sina löpande räkningar. Om du känner igen dig är vårt råd är att söka råd och hjälp för att få kontroll på din privatekonomi.

“Intrums kärnverksamhet är att hjälpa människor att bli skuldfria och vår rekommendation är att ta kontakt med oss så snabbt som möjligt så att vi kan lösa situationen tillsammans,” säger Anna Fall, Chief Brand & Communications Officer. “Att ha en sund privatekonomi är grunden till en bra livskvalitet. Det skapar möjligheter för människor att uppnå sin mål och drömmar.”

 

Om undersökningen

Intrum har samlat in data från 24,398 konsumenter i 24 europeiska länder för att få insikt I europeiska konsumenters vardagsliv och hur de hanterar sin privatekonomi.

2019 års European Consumer Payment Report lanseras den 28 november.