VARNING för BEDRAGARE som påstår att de ringer från Intrum och meddelar att du har blivit utsatt för en identitetsstöld som har polisanmälts och att du ska utföra en betalning via BankID-signering. Samtalen kan se ut att komma från Intrums nummer 08-616 76 66 eller 08-616 77 00, men det kan också visas andra nummer i displayen. 

Tänk på att:

- Aldrig använda BankID på uppmaning av någon som kontaktar dig
- Aldrig lämna ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter via telefon
- Alltid noga läsa igenom texter som visas i BankID-appen
- Omedelbart kontakta din bank om du drabbas av bedrägeri
- Polisanmäla händelsen direkt

Använd Black Friday smart

Blir du lätt frestad av försäljning och reklam? Till Black Friday lockar butikerna med erbjudanden och vill att du ska köpa så mycket som möjligt. Försäljningsskyltarna lyser upp i alla butiker och webbshoppar och vi lockas av "extremt bra erbjudanden", oavsett vart vi vänder oss. Genom att använda Black Friday smart kan du göra några bra fynd och motstå onödiga frestelser.

Om du använder Black Friday på rätt sätt kan du faktiskt göra några riktigt bra affärer. Men om du använder rean för att köpa saker du inte behöver eller inte har råd med, slänger du pengarna i sjön eller i värsta fall riskerar att skuldsätta dig.

Här kommer därför fem tips på hur du kan få ut det mesta av Black Friday.

1. Planera och gör research i förväg

Planera dina inköp i förväg och bestäm dig för hur mycket pengar du kan spendera. Håller du dig till planen blir det enklare att skippa impulsköp och saker som du egentligen inte behöver – och kanske inte har råd med.

Det kan också vara bra att hålla koll på priserna på de produkter du planerar att köpa innan rean börjar. Sajter som Price Runner jämför priser från olika butiker åt dig så att du kan hitta den billigaste. Skriv ner ordinarie priset och jämför med det reducerade priset. Hur mycket sparar du egentligen på att köpa varan på rea?

Om du har kontrollerat ordinarie priserna i förväg kan du få bra koll på att varorna faktiskt är nedsatta.

2. Köp saker du faktiskt behöver

Innan du kastar dig ut i havet av erbjudanden kan det vara en bra idé att fundera noga på vad du faktiskt behöver och om du behöver det just nu. Om du använder Black Friday för att köpa julklappar kan du spara pengar på saker du ändå hade tänkt köpa. Och om du t.ex. ändå behöver byta ut dina vitvaror kan du ha turen att spara en hel del, genom att köpa den till Black Friday eller Cyber Monday.

Tänk dock på att en billig vara inte är billig om du inte behöver den. 

Om du använder Black Friday smart kommer du att kunna göra några inköp.

3. Spendera inte pengar du inte har

Om du inte har pengar på kontot för att köpa de saker du vill ha kan det vara lockande att dra fram kreditkortet, eller att handla på avbetalning och faktura för att betala senare. Men när du skjuter upp betalningen skjuter du också upp problemet.

Vårt bästa råd till dig är att inte skjuta upp betalningen eller använda krediter om du inte kan betala direkt. Med andra ord: Spendera inte pengar du inte har!

4. Låt dig inte luras att köpa mer än nödvändigt

Det är lätt att bli frestad att köpa mer än du har planerat när du får alla erbjudanden och rabatter skickade till dig från alla håll. Butikerna, även online, lägger gärna ut varor nära kassan i hopp om att du impulsivt ska slänga med det i korgen när du ska betala. Många små inköp blir så småningom stora summor.

Nätbutikerna försöker också locka dig med till exempel fri frakt om du lägger till en eller två varor till. Det blir ofta mycket dyrare för att man får köpa något man egentligen inte behöver, vilket ändå slutar med att du spenderade mer än vad frakten skulle kosta.

Överkonsumtion av kläder är en av de största miljöutmaningarna. Fråga dig själv om du behöver köpa överhuvudtaget. Din plånbok och miljön kommer att tacka dig för det.

5. Tänk på din konsumtion

Vi konsumerar mer och mer, och dagar som Black Friday är det frestande att köpa mer än vi verkligen behöver.

Överkonsumtion av kläder är en av de största miljöutmaningarna, så innan du ger dig ut i shoppingmeckat Black Friday kan det vara en bra idé att fråga dig själv om du behöver köpa något överhuvudtaget?

Om du använder Black Friday smart och bara köper saker som täcker dina verkliga behov, sparar du pengar och i slutändan också skyddar miljön.