Skuld utan kredit? Hur du undviker ekonomiska problem

Du planerar dina utgifter noggrant och sparar. Du lånar inte pengar från dina vänner. Du betalar regelbundet av på dina lån eller har aldrig tagit några. Och ändå... har du fortfarande skulder! Hur är det möjligt?

Se över din ekonomi

En man med skulder som sitter ner och kollar över sin kredit för att undvika ekonomiska problem.
Lär dig hur du skyddar din kredit och undviker potentiella ekonomiska fallgropar.

Tyvärr finns det sätt att hamna i skuld utan att först veta om det. Till exempel kan du missa att betala en böter i tid, glömma en liten avbetalning för ett köp eller bli offer för en bedragare som stjäl dina uppgifter och använder dem för att få kredit.

Här är tre saker att komma ihåg när det gäller oplanerade skulder och deras konsekvenser:

 

1) Bortglömda böter och avgifter

Att glömma att betala en böter eller straffavgift kan leda till långsiktiga ekonomiska svårigheter. Om du får en böter, se till att du följer överklagandeprocessen eller betalar böterna snabbt. Detta kommer att undvika att kostnaderna ökar och risken att bli stämd för att du inte betalat. Om du ignorerar meddelanden om obetalda böter kommer kostnaderna att öka och det kan påverka din kreditvärdighet.

2) Spendera pengar säkert online

Onlinesäkerhet är avgörande om du vill undvika att bli offer för cyberbrott. Internetfiske (phishing) försök att stjäla inloggningsuppgifter, lösenord och kreditkortsnummer genom att infektera en dator med skadlig programvara eller övertala dig att avslöja information.

Bedragare kan utge sig för att vara kurirföretag, auktionsportaler och mobiloperatörer. De hackar även profiler på sociala medier som tillhör dina vänner och utger sig för att vara personer vi litar på för att be om pengar eller hjälp med att signera ett köp- eller låneavtal. Cyberbrottslingar använder sedan stulna personuppgifter för att ta ut lån eller krediter.

Utveckla goda vanor för onlinesäkerhet och lägg särskild vikt vid hur du handlar online. Även om det är bekvämt, bör du inte lägga till eller spara dina betalkortsinformation på dina konton hos onlinebutiker eller appar. När du får en kod från din bank för att bekräfta en onlinebetalning (elektronisk överföring eller mobiltransaktion), bör du noggrant kontrollera om all data är korrekt - om beloppet är rätt och om pengarna ska gå till rätt mottagare. Detta förhindrar att bedragare avlyssnar sådana textmeddelanden och ändrar dem för att utpressa pengar.

Var försiktig med att läsa villkor innan du registrerar dig för betalningsplaner för varor eller tjänster online, och utnyttja ånger- och avbokningsperioder om du ångrar dig.

3)   Säg upp de tjänster och prenumerationer som du inte använder

Stäng ner de bankkonton som du inte använder och säg upp oönskade prenumerationer. När du registrerar dig för en gratis provperiod börjar debiteringen automatiskt vid slutet av provperioden. Det är lätt att glömma bort och samla på sig kostnader för tjänster du inte vill ha eller behöver. Det är generellt en bra idé att se till att alla avtal faktiskt avslutas när du har avslutat dem.