8 tips för att bli skuldfri

Att ha skulder kan kännas som att du är fast för alltid, men det finns vissa saker du kan göra för att öka chansen till att bli skuldfri.

Våra bästa tips för att bli skuldfri

En kvinna som kollar klockan samt inser att det är hög tid att bli helt skuldfri.
Dags att bli skuldfri? Läs våra tips om vad du kan göra för att ta några steg i rätt riktning.

1. Skaffa dig en överblick och gör en budget 

Kolla igenom dina bankutdrag och ta reda på vad du faktiskt spenderar dina pengar på. Fyll i alla dina utgifter i ett budgetark för att få en fullständig översikt över din ekonomi. Detta är en utmärkt möjlighet att kontrollera om du prioriterar rätt saker och var du eventuellt kan dra ned på utgifterna.

2. Skapa en lista av de krediter du använder

Skriv ner till vilka du är skyldig pengar, hur mycket du är skyldig och vilken räntesats som gäller för dessa skulder. Det kan kännas skrämmande att se omfattningen av problemet, men detta är det enda sättet att ta itu med frågan och arbeta mot dagen då du är skuldfri.

3. Börja med att betala av de dyraste lånen

Om du har lån med höga räntor, är det vettigt att prioritera att betala av dem först. Utan att missköta andra åtaganden, se till att eventuella sparanden går till att betala av de lån som kostar dig mest att underhålla.

4. Slå ihop dina lån 

Det kan vara möjligt att sammanföra lån så att du endast är skyldig ett enda lån. Detta gör det enklare att betala av lånet och ha en översikt över din ekonomi.

5. Bli av med dina smålån 

Istället för att betala av alla dina långivare lika, är det en bra idé att bli av med de små lånen som är lätta att betala av direkt. Detta kommer att förenkla din ekonomi och göra så att du fokuserar på att betala av huvudskulden.

6. Använd automatiska betallösningar

Sätt upp automatiska betalningar så att dina utbetalningar sker automatiskt. På så sätt säkerställer du att du betalar i tid. Genom att betala dina räkningar innan förfallodatum undviker du påminnelseavgifter och inkasso. Om du ändå får en faktura från ett inkassoföretag är det viktigt att du kontaktar inkassoföretaget eller borgenären så snart som möjligt för att komma fram till en lösning.

7. Betala av dina skulder

Att vara i skuld är dyrt, så det är viktigt att fokusera på att betala av dina lån. Om du inte kan betala hela beloppet på en gång, kan du kontakta de personer eller företag som du är skyldig pengar och se om ni kan komma överens om att betala i avbetalningar. 

8. Prata med dina kreditgivare

Det är viktigt att du pratar med dina borgenärer så att ni tillsammans kan hitta en lösning. Genom att hålla dialogen igång kommer du att kunna få tillgång till den hjälp de kan erbjuda. Till exempel kan det vara möjligt att komma överens om att frysa räntan så att din skuld inte ökar ytterligare. Det kan också vara så att du kan få din skuld uppskjuten, så att du får lite andrum och kanske möjligheten att bli av med små lån eller betala av de dyra lånen.