Ta kontroll över din ekonomi

Det är fördelaktigt att sätta sig ner och få en översikt över sin ekonomi. Vi har sammanställt några tips som kommer att göra det lättare för dig att ta kontroll över dina pengar.

Två personer som sitter ner och diskuterar hur de ska ta kontroll över sin ekonomi.
Det är bra att lägga tid på att planera sin ekonomi. På så sätt får du bättre kontroll över den.

6 Tips för att ta kontroll över din ekonomi

Sätt upp en budget

En budget är ett enkelt sätt att få kontroll över din ekonomi. Med en bra budget har du en översikt över dina månatliga fasta och varierande kostnader och kan se om du har några extra pengar kvar. Det kan ta lite tid att skapa en tydlig och komplett budget, men den kommer att vara till stor nytta under året.

Gå igenom alla dina prenumerationer

Många av oss har prenumerationer som vi egentligen inte använder. Det gäller allt från tidningar till gym och tv-streamingtjänster. Om du har flera prenumerationer som du inte använder kan detta lägga till betydande belopp varje månad. Ta en kväll för att gå igenom dina prenumerationer och säg upp de som du inte använder. De frigjorda pengarna kan alltid avsättas för sparande.

Börja spara

Vissa människor älskar att spara, medan andra inte är lika bra på det. Men att spara behöver inte vara tråkigt. Har du en semester du vill åka på? Kanske finns det något trevligt du skulle vilja köpa? Eller kanske vill du bygga upp en buffert?

Det finns flera knep som gör sparande roligt. Sätt upp ett mål för vad du vill spara till och hitta de metoder som du tror fungerar bäst för din ekonomi. Till exempel kan du prova sparappen Dreams. Innan du vet ordet av kommer du ha nått ditt mål och kan förverkliga din dröm.

Få en överblick över dina dyraste kostnader

Det är lätt att använda ditt bankkort utan att egentligen tänka på vad du spenderar pengar på. Idag erbjuder de flesta nätbutiket översikter över hur mycket du spenderar på olika kategorier. Kanske kan du skära ned på vissa områden? Till exempel spenderar många av oss mer pengar än nödvändigt på mat. Med lite planering kan du spara mycket pengar på matinköp.

Betala av kreditkort

Har sommaren kostat mer än planerat, och använde du ditt kreditkort för att täcka kostnaderna? Eller kanske har du några obetalda kreditkortsräkningar från tidigare i år? Räntorna på kreditkort är ofta höga, och obetalda räkningar kan snabbt bli dyra. Om du har möjlighet bör du omedelbart betala av din kreditkortsräkning.

Om du inte kan betala allt på en gång är det smart att skapa en plan för hur du ska betala av räkningen så snabbt som möjligt. Du kan till exempel inkludera den som en fast utgift i din budget för att se till att du inte spenderar pengarna på något annat.

Bli av med dina skulder

Om du har fått ett inkassobrev är det viktigt att du hanterar det omedelbart. Ju snabbare du tar tag i din skuldproblematik, desto snabbare kommer du att få den betald. Tveka inte att ta kontakt – vårt högt utbildade och empatiska team är glada att hjälpa dig hitta en lösning. Du kan antingen logga in direkt på självbetjäningsportalen eller kontakta oss via telefon.