Vad är inkasso?

Det är viktigt att företag får betalt för sina varor och tjänster så att de kan fortsätta med sin verksamhet. Vi förstår dock att saker inte alltid går enligt plan när det gäller att betala tillbaka de pengar du är skyldig. Då kan du hamna hos inkasso.

En man och en kvinna som sitter och diskuterar inkasso samt privatekonomi.
Låt dig inte överväldigas av inkasso, prata med din långivare eller inkassoföretag för att komma överens om en plan.

Hur fungerar inkasso?

Många av de personer vi pratar med har upplevt livsförändringar som sorg, arbetsförlust eller sjukdom som påverkar deras förmåga att betala.  Vi har lång erfarenhet av att möta människor i svåra ekonomiska situationer och förstår att livet kan komma emellan. Vi hjälper människor som kämpar med skulder dagligen att få sina ekonomier på rätt spår.

Jag kan inte betala tillbaka. Vad kommer min långivare att göra?

Din långivare kan välja att samarbeta med dig för att hitta en lösning, eller så kan de ge ditt case vidare till ett inkassobolag. Det finns ingen anledning att oroa sig om det är fallet. Syftet med företag som Intrum är endast att arbeta med personer i skuld för att lösa deras ekonomiska svårigheter. Det viktiga är att ta itu med problemet och prata med din långivare eller inkassoföretag så snart som möjligt.

Inkomster och utgifter

Det första långivaren eller inkassoföretaget kommer att göra är att gå igenom dina inkomster och utgifter med dig för att se vad som finns kvar efter att du har betalat för dina nödvändigheter. Sedan kan ni komma överens om en återbetalningsplan som är överkomlig och realistisk, vilket ger dig pengar att leva ditt dagliga liv och betala av din skuld över tid. Det innebär att du kan sluta oroa dig och fokusera på att leva.

Jag kan inte betala tillbaka

Om du inte har några pengar att betala tillbaka med kan din långivare eller inkassoföretag eventuellt sätta paus på ditt case tills din situation förändras. Om det är tufft och du behöver söka skuldrådgivning finns det organisationer som kan hjälpa.

Jag har fått in extra pengar, kan jag betala av min skuld i sin helhet?

Saker kan alltid förbättras, och om du har fått in extra pengar kan du använda dem för att betala av din skuld snabbare. Det kan vara i form av en engångssumma, en ökad månatlig ränta eller extra inbetalningar.

Måste jag prata med någon?

På Intrum har vi utbildade rådgivare som intar ett empatiskt synsätt. Dock förstår vi att vissa föredrar att använda digitala alternativ, och vi kan kommunicera med dig via olika kanaler, inklusive kundportalen som låter dig komma åt ditt konto online, göra betalningar och lämna information.

Vad händer om jag väljer att inte betala?

Om människor har råd att betala sina räkningar, men vägrar, kan en långivare besluta sig för att använda lagliga åtgärder för att återfå sina pengar. Det är därför viktigt att se till att du kommunicerar med din långivare eller inkassoföretag så att de känner till situationen och inte tror att du ignorerar problemet. Därefter kan ni komma överens om en plan och komma tillbaka på fötterna.

Låt dig inte överväldigas av inkasso. Prata med din långivare eller inkassoföretag för att komma överens om en plan för att betala av din skuld på ett överkomligt sätt