Ska du flytta hemifrån? Så hanterar du dina pengar

Lär dig hur du kan använda dina pengar på ett smart sätt när du måste köpa allt själv. Här har vi samlat enkla tips och hjälp så att du inte glömmer det viktigaste när du flyttar hemifrån och får nya kostnader.

En blond ung kille som precis flyttat hemifrån och behöver lära sig hur han ska hantera sina pengar.
Det finns flera kostnader att tänka på när du flyttar hemifrån. Vi har listat några som du måste ha koll på och hur du ska tänka kring dom.

Det viktigaste först: betala hyran

Hyra är pengar du betalar för att få bo i din bostad. Det inkluderar även saker som vatten och sopor. Kom ihåg att betala hyran det första du gör när du får din räkning för att undvika ekonomiska problem. Det skiljer sig lite mellan om du har köpt en bostadsrätt eller om du hyr lägenheten - i båda fall tillkommer avgifter, och dessa är viktiga att få betalt i tid

Handla mat smart 

Att köpa mat kostar pengar. Det handlar inte bara om huvudmåltider utan också om snacks och drycker. Att planera vad du äter i förväg och handla smart kan hjälpa dig att spara pengar. Du kan till exempel bli medlem hos matbutiker för att få medlemsrabatter och erbjudanden. 

Budgetera för transport

Om du har en bil är det viktigt att även budgetera för bensin och andra kostnader så om försäkring. Åker du istället kollektivt måste du tänka på att det även kostar att köpa tågbiljetter eller busskort. Håll koll på vad transporten kostar dig varje månad så att du vet att du har råd och kan 

Mobil och internet 

Om du precis ska flytta hemifrån så kanske du tidigare inte har stått för mobil och internetkostnaderna i föräldrahemmet. Även om du har bidragit med pengar till dina föräldrar för din mobiltelefon, skiljer det sig lit nu när du ska betala helt själv. Jämför olika planer för att hitta det bästa för dig. Var noga med att inte använda för mycket data för att undvika extra kostnader.

Köp möbler second hand

När du flyttar kan det vara lockande att köpa allt på en gång. Försök att sprida ut inköpen över tid så att du får tid att tänka och kolla runt i lugn och ro. Kolla om du kan få begagnade möbler eller saker från vänner för att spara pengar.


Genom att tänka på dessa saker och planera kan du undvika överraskningar och känna dig tryggare med din ekonomi när du bor på egen hand.