Använd Black Friday smart

Blir du lätt frestad av reklam? Försäljningsskyltarna lyser upp i alla butiker och webbshoppar och vi lockas av "extremt bra erbjudanden". Genom att använda Black Friday smart kan du göra några bra fynd och motstå onödiga frestelser.

Skyltar på black friday erbjudanden, vi förklarar hur man kan använda kampanjen smart.
Fråga dig själv om du behöver shoppa överhuvudtaget, eller om du bara frestas av erbjudandena. Din plånbok och miljön kommer att tacka dig för det.

Våra bästa Black Friday tips

1. Planera och gör research i förväg

Planera dina inköp i förväg och bestäm dig för hur mycket pengar du kan spendera. Håller du dig till planen blir det enklare att skippa impulsköp och saker som du egentligen inte behöver – och kanske inte har råd med.

Det kan också vara bra att hålla koll på priserna på de produkter du planerar att köpa innan rean börjar. Sajter som PriceRunner jämför priser från olika butiker åt dig så att du kan hitta den billigaste. Skriv ner ordinarie priset och jämför med det reducerade priset. Hur mycket sparar du egentligen på att köpa varan på rea?

Om du har kontrollerat ordinarie priserna i förväg kan du få bra koll på att varorna faktiskt är nedsatta.

2. Köp saker du faktiskt behöver

Innan du kastar dig ut i havet av erbjudanden kan det vara en bra idé att fundera noga på vad du faktiskt behöver och om du behöver det just nu. Om du använder Black Friday för att köpa julklappar kan du spara pengar på saker du ändå hade tänkt köpa. Och om du t.ex. ändå behöver byta ut dina vitvaror kan du ha turen att spara en hel del, genom att köpa det under Black Friday eller Cyber Monday.

Tänk dock på att en billig vara inte är billig om du inte behöver den. 

3. Spendera inte pengar du inte har

Om du inte har pengar på kontot för att köpa de saker du vill ha kan det vara lockande att dra fram kreditkortet, eller att handla på avbetalning och faktura för att betala senare. Men när du skjuter upp betalningen skjuter du också upp problemet.

Vårt bästa råd till dig är att inte skjuta upp betalningen eller använda krediter om du inte kan betala direkt. Med andra ord: Spendera inte pengar du inte har!

4. Låt dig inte luras att köpa mer än nödvändigt

Det är lätt att bli frestad att köpa mer än du har planerat när du får alla erbjudanden och rabatter skickade till dig från alla håll. Butikerna, även online, lägger gärna ut varor nära kassan i hopp om att du impulsivt ska slänga med det i korgen när du ska betala. Många små inköp blir så småningom stora summor.

Nätbutikerna försöker också locka dig med till exempel fri frakt om du lägger till en eller två varor till. Det blir ofta mycket dyrare för att man får köpa något man egentligen inte behöver, vilket ändå slutar med att du spenderade mer än vad frakten skulle kosta.

5. Tänk på din konsumtion

Vi konsumerar mer och mer, och dagar som Black Friday är det frestande att köpa mer än vi verkligen behöver.

Överkonsumtion av kläder är en av de största miljöutmaningarna, så innan du ger dig ut i shoppingmeckat Black Friday kan det vara en bra idé att fråga dig själv om du behöver köpa något överhuvudtaget?

Om du använder Black Friday smart och bara köper saker som täcker dina verkliga behov, sparar du pengar och i slutändan också skyddar miljön.