Att använda kredit i en kris: en bra idé eller ett dåligt drag?

Förlusten av ett jobb, en stor oförutsedd räkning, när något där hemma går sönder är alla oförutsägbara situationer som ibland måste hanteras. Men är det verkligen en bra idé att använda kredit i en kris?

En kvinna med ett kreditkort i handen som hamnat i kris.
Att använda krediter i en kris är för många en lätt väg ut. Men det finns vissa saker du kan göra för att förebygga en sådan situation.

Förebygg för när krisen väl är framme

Medan nödfonder är ideala för den här typen av situation har vi inte alla de sparanden som behövs för att hantera de saker som livet kastar på oss. Det lämnar oss att vända oss till kredit som ett sätt att täcka gapet. Men vilka är fördelarna och nackdelarna med detta tillvägagångssätt?

Vilken typ av kredit finns tillgänglig?

Vid oväntade utgifter är kreditlån ett lockande sätt att betala en räkning. Dessa varierar i storlek och kan lånas ut av en bank eller andra finansiella institutioner och företag.

Detta kan inkludera:

  • Kredit för att finansiera en vara som en bil eller en möbel. Krediten erbjuds vanligtvis av säljaren och försäljningen avbryts om krediten nekas.
  • Lån som kan användas som du vill och återbetalas över tid.
  • Fakturabetalning erbjudna av av olika företag.

Snabb och enkel lösning

Den främsta fördelen med kredit ligger i den snabba tillgängligheten av pengar som du sedan kan betala tillbaka lite i taget. Den här typen av kredit har en laglig ram som skyddar konsumenten: särskilt har du en tidsperiod att dra tillbaka om du hittar en annan lösning under tiden.

Du bör dock undvika att hamna i en ännu mer komplicerad skuldsituation genom att ta ett lån för att täcka dina kostnader. Om dina skulder ökar, sök ekonomisk rådgivning och prata med din långivare.

Dolda faror

Beslutet om att bevilja kredit fattas av långivaren och kommer att bero på din betalningsförmåga. Beroende på vilken typ av kredit som väljs kan räntan vara särskilt hög. Konsumentkredit är den främsta orsaken till skuld. Den ger också illusionen av att kunna köpa allt när som helst.

Det är viktigt att inte falla i den här fällan och ta hänsyn till återbetalningsvillkoren, inklusive räntan och de olika avgifter som kan tillkomma. Se till att du har tillräckligt med pengar att leva på samtidigt som du gör de månatliga betalningarna du kommit överens om.