VARNING för bedragare som påstår att de ringer från Intrum och uppmanar dig att betala en skuld via BankID-signering. 

Samtalen ser ut att komma från Intrums nummer 08-616 76 66 eller 08-616 77 00, men det är inte vi som ringer.

Vi ringer aldrig upp och ber dig signera en transaktion med BankID och är du osäker på om samtalet kommer från oss, lägg på direkt och ring vår växel istället. Läs mer här

Har julen kostat lite för mycket? Få en kickstart på nya året

Har julen kostat lite för mycket? Få en kickstart på nya året

Julen är över och 2022 är i full gång. Det är därför dags för den klassiska januariåtstramningen, även för den personliga ekonomin. Här är våra bästa tips på hur du får en ekonomiskt sund start på året.

Januari kan vara tufft för plånboken och är i allmänhet en ekonomiskt utmanande månad. Ett nyligen avslutat julfirande möts plötsligt av räkningar på årliga avgifter, bolån och prenumerationer - och för många också ett stort underskott på kontot.

– Det är viktigt att få en överblick över sin ekonomi, särskilt efter en dyr julmånad. Januari sätter kursen för resten av året och det är viktigt att den personliga ekonomin är i balans och under kontroll så att det också finns utrymme för oförutsedda utgifter under året. Säger Siv Hjellegjerde Martinsen, landschef för Intrum i Skandinavien.

Men nu när pengarna redan har spenderats på julklappar och nyårsfest, vad kan du göra för att reparera skadan?

Ett nytt år medför nya möjligheter och det är därför en bra tid att ta tillbaka kontrollen över din ekonomi.

  1. Få en översikt över din ekonomi. Kontrollera ditt konto för att undvika en eventuell övertrassering och se vilka utgifter och räkningar som väntar.
  2. Gör en budget. Det är en bra idé att göra en budget för hela året så att du vet hur mycket pengar du har kvar efter att dina omkostnader har betalats och hur stor din tillgänglighet är per månad.
  3. Följ din budget. När du har gjort din budget och fått en översikt över dina utgifter och inkomster är det dags att följa den och hålla dig till det belopp du har avsatt för levnadskostnader och nöjen. Du behöver inte vara ekonom för att antingen följa eller göra en budget. Om din ekonomi tillåter bör du avsätta lite på sparkontot.
  4. Gör en sparplan. Januari kan vara en svår månad, avsätta en stor summa på ett sparkonto, men även en liten summa hjälper dig att komma igång. Om ekonomin inte har utrymme att spara den här månaden kan du lägga fram en plan för hur du kan spara under de återstående månaderna i år. Genom att ha en buffert för nästa år kan det hjälpa dig att nästa januari blir mindre svårt.
  5. Rensa prenumerationer. Det nya året kan också vara ett bra tillfälle att städa upp dina prenumerationer. Det kan sluta med att du sparar mycket pengar på att kontrollera priser med andra leverantörer (till exempel på el, telefon eller bredband) eller avbryta streamingtjänster som du inte längre använder. Om du inte vill avbryta dina prenumerationer är det inte möjligt att pausa dem i många fall.
  6. Undvik de små kostnaderna.  Hitta de typiska vardagstjuvarna som cappuccinos på kaféet runt hörnet eller de små inköpen i kiosken eller på bensinstationen. Köper du en take-away kaffe á 40 kr om dagen, blir det snabbt över 800 kronor per månad. På ett år motsvarar det minst 9 600 kr på ett år. Pengar som skulle göra bättre nytta på ett sparkonto.
  7. Har du handlat på kredit? Se till att betala av det så snart som möjligt eftersom det kan annars leda till hög ränta och andra avgifter. Om du inte har möjlighet att betala allt på en gång är vårt tips att ta reda på om det är möjligt att få delbetala.
  8. Om du har mycket skulder. Gör en lista över vilka skulder du har och till vem. På så sätt får du en bra överblick och du kan du börja kontakta dina kreditgivare för att se om du kan lägga upp en plan för att betala av dina skulder snabbare.
  9. Betala räkningar som har gått till inkasso. Om du glömde att betala någon räkning mitt i all julstress och som nu har gått vidare till inkasso, behöver du inte få panik. Men var noga med att följa upp och betala så snart som möjligt så att det inte blir ännu dyrare för dig. Kan du inte betala allt på en gång kan kontakta inkassobyrån som du har fått kravbrevet av och prata med dem om din ekonomiska situation och hitta möjliga lösningar. Om du har fått ett brev från Intrum kommer vi alltid att göra vad vi kan för att hjälpa dig. Kontakta oss om du har några frågor eller vill ha råd om hur du kan bli av med skulden.

 

Få hjälp med att göra din budget

Ladda ner konsumentverkets gratismall