Checklista för en sund ekonomi i sommar
Bara för att du tar semester betyder det inte att allt annat gör det. Här får du 4 tips på hur du undviker en olustig start på vardagen efter sommarledigheten.
Du är inte ensam om att lägga räkningar någonstans i en hög och betala dem senare. Tyvärr är det lätt att glömma räkningarna när de ligger utspridda eller i någon låda. Särskilt tråkigt är det att glömma betala räkningarna innan man åker på semester. Om du istället passar på att få kontroll på räkningarna innan sommaren kommer du att kunna vara ledig med gott samvete, och samtidigt starta upp i augusti igen utan ytterligare bekymmer. Här är en checklista på vad du ska tänka på innan sommaren börjar på allvar.
1) Lägg in räkningar för betalning
Det kanske enklaste tipset är att lägga in dina räkningar för betalning i internetbanken. Innan du åker på semester bör du ta en titt på alla räkningar som har kommit till din internetbanksida, Kivra, mejl eller brevlåda. Om du kan betala dem direkt, gör det. Annars kan du lägga dem under kommande betalningar enligt betaldatum. Vissa räkningar kommer alltid samma tidpunkt varje år och det går att schemalägga dem för betalning.
Du kan också skapa ett separat konto för att täcka fasta utgifter. När du får lön ser du till att föra över ett belopp som motsvarar dina fasta utgifter, så att du alltid vet att du har pengar där för att kunna betala räkningarna. Har du möjlighet att föra över lite extra då och då har du även en buffert för eventuella oförutsedda räkningar.

2) Skaffa Autogiro och E-faktura
Autogiro och e-faktura är digitala lösningar som gör det lättare för dig att komma ihåg att betala dina räkningar. Med autogiro ser banken till att räkningarna betalas i tid, och du behöver inte tänka på förfallodatum eller OCR-nummer. Dubbelkolla gärna att räkningen faktiskt är betald. Det kan uppstå tekniska fel eller att kontot inte har täckning vid betalningstillfället.
E-fakturor hamnar direkt i din internetbank. Allt du behöver göra är att logga in och godkänna räkningen. Du har även möjlighet att ändra både förfallodatum och belopp. Som en bonus behöver du inte lägga in det långa OCR-numret. Du kan även betala direkt med Swish om du har tillgång till det.
3) Pausa prenumerationer
Du sparar mycket på att pausa prenumerationer som du inte använder på semestern. Det kan till exempel vara abonnemang på gym, streamingtjänster, tidningar och matleveranser. Prenumerationerna kan startas om när hösten kommer.
4) Betala inkassoskulder
Har du fått ett inkassokrav? Då bör du betala det så snart som möjligt. Logga in på Mina Sidor för att kontrollera status och få en överblick över ditt ärende. Du kan också kontakta oss om du har några frågor eller vill ha råd om hur du blir av med ditt inkassoärende.