Svenska företag lägger 72 arbetsdagar om året på att jaga sena betalningar

Intrums European Payment Report 2023 beskriver hur sena betalningar påverkar utvecklingen och tillväxten av europeiska företag. Sena betalningar har alltid varit ett problem för företag, men det som en gång var en olägenhet har nu blivit högsta prioritet.

Nyckelresultat Sverige

Årets European Payment Report visar att svenska bolag i genomsnitt spenderar mer än en fjärdedel av årets arbetsdagar med att jaga sena betalningar och hälften av företagen oroar sig mer än någonsin för att deras kunder inte ska kunna betala i tid. Samtidigt har de svenska bolag ökat sitt fokus på hållbarhet senaste året – men de allt högre kraven på effektivitet stör arbetet.

  1. Hälften av de svenska företagen oroar sig mer än någonsin för att deras kunder inte ska kunna betala i tid. Ungefär lika många tror också att stigande inflation och högre räntor kommer leda till att kunderna får svårt att betala det kommande året.

    Hälften av företagen uppger även att de har allt svårare att nå ömsesidigt fördelaktiga avtal med kunder och leverantörer om betalningar, vilket leder till långa förhandlingar och sena betalningar. Tre av fyra företag har accepterat längre betalningstider än vad de är bekväma med och hälften har sett en ökning bland kunder som ber om att få skjuta fram betaldatum.

  2. I genomsnitt lägger svenska bolag 72 arbetsdagar per år på att jaga sena betalningar. De svenska branscher som lägger mest resurser på att jag sena betalningar är försäkringar, energy and utilities, företagstjänster och telekom där runt hälften av alla bolag inom branschen uppger att de spenderar 10 timmar eller mer varje vecka på att jaga sena betalningar. 

  3. Svenska bolag har ökat sitt fokus på hållbarhet – men högre krav på effektivitet stör. Trots det tuffa ekonomiska läget med sena betalningar, ökad inflation och stigande räntor uppger hälften av bolagen att de har ökat sitt fokus på hållbarhet det senaste året. Lika många har dragit ner på sin energianvändning och kommer fortsätta med det i framtiden för att minska sin miljöpåverkan.

    Enbart en av tre tycker att det är förståeligt att bolag lägger mindre resurser på hållbarhet på grund av det rådande tuffa ekonomiska läget. Samtidigt uppger hälften av företagen att snabbare betalningar skulle göra det enklare för dem att prioritera hållbarhet och bidra till en mer hållbar ekonomi, istället för att behöva fokusera på effektivitet.
Julia Reuszner, vd på Intrum Sverige AB
Företagens marginaler krymper i takt med att utmaningarna blir större och större. Generellt sett är det högre inköpskostnader, ökade arbetskostnader och det blir allt svårare att öka försäljningsintäkterna när konsumenterna har mindre pengar över i plånboken på grund av hög inflation och räntor. Sena betalningar har alltid varit ett problem för företag, men det som en gång var en olägenhet har nu blivit en högsta prioritet. De sena betalningarna kan leda till att många företag, som redan är under press, får likviditetsproblem framåt
Julia Reuszner, vd på Intrum Sverige AB

Om European Payment Report

Intrum European Payment Report baseras på en undersökning bland ekonomichefer och företagsledare i 29 europeiska länder, mellan november 2022 och mars 2023. Totalt medverkade 10 892 företag, varav 500 svenska företag. Rapporten lanserades den 23:e maj 2023.