26 mars - uppdatering av Covid-19s påverkan på Intrums verksamhet 

Läs om det här

Julen skapar ekonomisk press

För många betyder julen ett välkommet avbrott i vardagens livspussel, och tid för avkoppling tillsammans med släkt och vänner. Men julens festligheter kostar: en ny undersökning visar att var åttonde svensk, 13 procent, behöver låna pengar för att kunna köpa julklappar.

Det framgår i Intrum's årliga europeiska konsumentrapport European Consumer Payment Report 2018, där 24 398 européer svarat på frågor om sin hushållsekonomi. Sammanlagt deltog 1 011 svenskar i undersökningen.

Undersökningen visar också att föräldrar får kämpa extra får att få julbudgeten att gå ihop - 19% av personer som har barn under 18 år i hushållet säger att de behöver låna pengar för att köpa klappar till nära och kära.

Samtidigt som gruppen som lånar för att betala julklappar är relativt liten, är andelen svenskar som svarar att de brukar julshoppa för mer än de borde är betydligt större. Hela 31 procent av respondenterna svarade att julens shoppingturer innebär att man handlar för mer än man hade tänkt sig från början. 

För många innebär julfirandet att man behöver hålla igen på sina utgifter under årets första vckor. Nära var fjärde svensk, 24%, uppger att januari är den månad på året när det är svårast att få hushållsekonomin att gå ihop.

- Julstämningen kan locka till att överspendera på presenter till nära och kära. Att i förväg bestämma sig för en julklappsbudget är ett sätt att undvika att handla för mer än man hade tänkt sig och slippa en ekonomisk kalldusch i januari, säger Fredrik Backman, vd Intrum Sverige.

Contact person

Fredrik Backman

Managing Director