Uppdatering av Covid-19s påverkan på Intrums verksamhet 

Läs om det här

Njut av din semester men se upp för kreditfällan

Att lämna allt och åka iväg på drömresan på semestern kan vara det ultimata sättet att varva ner på och ladda batterierna. Men utan en realistisk budget kan sommarresan skapa mer stress än avkoppling - för att inte tala om ekonomisk ångest.

Att åka iväg på semester är dyrt och om man inte har sparat under en längre tid kan det bli svårt att få pengarna att räcka till drömresan.

Intrums senaste European Consumer Payment Report visar en ökning av andelen konsumenter med positiv inställning till resor på avbetalning och kredit. År 2017 sa omkring en av sex konsumenter (16 procent) att de tycker att det är okej att finansiera en semester på kredit eller med lånade pengar. Det är en ökning med 3 procentenheter sedan 2016 och 6 procentenheter sedan 2015.

Men att låna pengar till sommarsemestern kan lämna en bitter eftersmak, med en avbetalningstid som fortsätter långt efter att solbrännan har lagt sig. En bra början för att undvika en finansiell motgång efter sommaren är att göra en realistisk budget och se till att följa budgeten under hela semestern. Om det är nödvändigt att finansiera en resa med ett lån, kan en post-semesterbudget vara bra för att se till att du kan betala tillbaka i tid.

Det finns andra sätt att komma in i semesterstämningen utan omfattande utgifter. Här är några exempel:

  • Bo på vandrarhem för att hålla ner kostnaderna. Komplettera med ett eller några nätter på ett hotell för lite lyxigare känsla.
  • Staycation - Bli en hemma-turist. De flesta av oss har gott om dolda pärlor ännu att upptäcka på hemmaplan. Kolla in turistguiderna för din hemstad och förbered dig för sightseeing som inte kräver långa resetimmar.
  • Hyr en cykel, hitta en plats att campa på, grilla och njut av naturen.
  • Bjud in vänner och familj på knytkalas i trädgården eller närmaste grönpark.
  • Pröva på en utomhussport – utmana dina vänner i klättring, volleyboll eller annan trevlig utomhussport som passar att göra under sommartid.