Så får du bättre likviditet i en säsongsbetonad verksamhet

I många företag är intäkterna begränsade till en högsäsong. Hur ska man planera sitt företags ekonomi så att de täcker även under lågsäsong?

Med stora svängningar i kassaflödet följer en rad utmaningar. Hur man betalar räkningar utan inkomst är en av dem. Ändå finns det flera saker du kan göra för att få ditt företag mindre sårbart under lågsäsong.

Vi ger dig tips på saker du kan göra för att få jämnare likviditet i ditt företag över året. 

Åtgärder du kan ta till under högsäsong för bättre likviditet

 1. Sätt upp en likviditetsbudget som visar dig förväntade insättningar och uttag under en framtida budgetperiod. Genom att lägga upp en budget ser du vilka medel du har och kan bättre bedöma ditt företags ekonomi. Undrar du hur man lägger upp en likviditetsbudget? Ladda ner en gratis likviditetsmall.
 2. Spara pengar under högsäsong. Använd högsäsongen för att lägga undan pengar för säsongerna utan inkomst. Det är klokt att spara ihop till oförutsedda rörliga kostnader som kan uppstå under lågsäsong.
 3. Förhandla med leverantörer. Det är aldrig en dålig idé att förhandla med din leverantör för att få bättre priser. Kolla om du kan hitta ett bättre och billigare alternativ någon annanstans. Adressera betalningsvillkoren i samma förhandling så att du kan få kredittiden förkortad.

Har du problem med kunder som inte betalar? Läs om vår digitala och enkla inkassotjänst. 

Justera din ekonomi under högsäsong för att göra ditt företag mindre sårbart för lågsäsong.

Saker du kan göra under lågsäsong för att förbättra likviditeten

 1. Få kontroll över fasta och rörliga kostnader. Håll nere kostnaderna under lågsäsong samt håll månadskostnaderna under hela året till ett minimum. Genom att veta vilka fasta kostnader du har kan du lättare förutse din ekonomi framöver. 
 2. Kontakta din bank: Om du har svårt att betala under vissa perioder kan det vara bra att kontakta din bank och förklara situationen. De kan ha olika lösningar som kan hjälpa företaget att ta sig igenom en period med mindre inkomst.
 3. Använd lågsäsongen smart: Använd lågsäsongen effektivt för att planera för nästa år så att du kan kickstarta högsäsongen förberedd. Använd siffror från i år för att sätta bra prognoser och budget för nästa år. Du kan också använda tiden till att gå en kurs så att du kan utöka din verksamhet och eventuellt hitta nya affärsområden.
 4. Förläng inkomstunderlaget utöver flera säsonger: Kontrollera möjligheten att utföra jobb under lågsäsong. Kanske hade du kunnat öppna runt vissa evenemang i ditt närområde, skapa vissa temakvällar för kunder, hålla större fester som bröllop om du verkar i rätt bransch. Alla intäkter under lågsäsong hjälper kassaflödet.
 5. Överväg att stänga i perioder. För att undvika kostnader och utgifter kan det vara klokt att fundera på om du ska hålla dig helt stängd under en period då inkomstunderlaget är lågt.
 6. Använd förskottsbetalning under lågsäsong: Om du ska leverera en tjänst eller sälja en produkt under lågsäsong är det klokt att be kunden om förskottsbetalning. På så sätt säkerställer du att du kan finansiera eventuella köp relaterade till försäljningen.
 7. Minska kredittiden till kund: Genom att minska kredittiden till kunden får du dina pengar snabbare och du behåller en god likviditet.
 8. Överväg att använda ett inkassoföretag: Att följa upp icke-betalande kunder är ett viktigt, men tidskrävande jobb. Om tiden inte räcker till kan du överväga att ge jobbet till ett inkassoföretag.

Vill du få bättre likviditet i ditt företag?

Registrera dig och skicka in dina ärenden