Så får du betalt – när kunden inte betalar

Att dina kunder inte betalar fakturorna är väl det sista du som företagare vill. I värsta fall kan din egen likviditet ta skada och du kan själv få svårt att betala dina fakturor.

Men, det händer. Faktiskt mycket oftare än vad man kan tro. De flesta företagare anlitar då ett externt inkassoföretag. Hos oss på Intrum Sverige, med över 100 års erfarenhet i branschen, skickas varje månad cirka 110 000 inkassokrav och vi genomför ungefär 55 000 samtal med personer som har tagit emot ett krav. Vi hjälper helt enkelt många företag med inkassoprocessen.

Vårt mål med varje ärende är att hitta en lösning, för alla inblandade. Här gäller det att vi är lyhörda, ödmjuka och lyssnar till varför någon har fått en skuld

Det gäller också att hitta en snabb lösning. Du som företagare måste markera att du vill ha dina fakturor betalda, samtidigt som du självklart vill ha en fortsatt bra relation med din kund.

Många av de som får inkassokrav är unga personer, som inte har förstått vilka följderna av att betala för sent kan bli. Det kan till exempel bli svårt för dem att hyra en lägenhet i framtiden eller att få ta ett banklån om de får en betalningsanmärkning.

Att anlita ett inkassoföretag som Intrum innebär flera fördelar. Alla regler i inkassolagen följs och din egen administration minskar. Dessutom kan vi med vår erfarenhet påverka betalningsviljan så att mottagaren prioriterar din faktura.


Ett lyckat inkassoärende slutar förstås med att du som företagare får betalt och att det inte behöver bli några fler följder. Men alla slutar inte där – en del slutar med att ärendet måste gå vidare till Kronofogden. Det är de som till slut fastställer fordran, det vill säga att de fastställer att kunden är betalningsansvarig genom ett utslag.

I Intrums kundtjänst ser medarbetarna inte inkassoärenden som ett arbete där det enbart gäller att driva in skulder. Det är också ett jobb där vi hjälper människor att komma ur skuldfällan och informerar om sådant som de kanske inte visste innan. Som vad som händer när man får en skuld och vilka följderna kan bli. En del har inte fått den kunskapen innan.