European Consumer Payment Report 2018

European Consumer Payment Report 2018

  • Trots senaste årens högkonjuktur och en stark ekonomi tampas en växande grupp svenskar med en privatekonomi som går åt fel håll. Även om allt fler sparar jämfört med tidigare, är det också fler som måste låna för att kunna betala räkningarna.
  • En av sex svenskar (16%) lånar för att betala räkningar för exempelvis hyra, el och försäkringar- en fördubbling på tre år
  • Samtidigt sparar allt fler. 74% lägger undan pengar varje månad, vilket är en ökning från drygt 6 av 10 för två år sedan

Det framgår i den årliga europeiska konsumentrapporten European Consumer Payment Report 2018 där 24 398 européer svarat på frågor om sin hushållsekonomi. Sammanlagt deltog 1 011 svenskar.

- Vi pratar med tusentals svenska konsumenter varje dag och ser att många tycker att det är svårt med krediter och räntor. Krediter i sig är viktiga för en fungerande ekonomi, men det avgörande är att man förstår alla villkor och inte tar lån som man senare kommer ha svårt att betala tillbaka. Här tror vi att organisationer i den finansiella sektorn kan göra mer för att ge både unga och vuxna rätt information.
Fredrik Backman, vd Intrum Sverige

Ladda ner rapporten kostnadsfritt

Om Intrum European Consumer Payment Report 2018

Totalt medverkade 24 398 respondenter i åldrarna 18-65 från 24 europeiska länder varav 1 011 från Sverige. Undersökningen genomfördes under september månad 2018 och innehöll frågor om hushållens ekonomi.