Jag kan inte betala mitt företags fakturor. Vad gör jag?

Vilka alternativ har du när du inte kan betala företagets fakturor? I den här checklistan får du hjälp.

Det finns sätt att undvika inkasso och Kronofogden när du inte kan betala företagets fakturor. Kreditexperten Maria Erlandsson delar med sig av sina bästa råd.

Maria Erlandsson

Kreditexperten Marias 5 bästa råd

  1. Hör av dig till dina leverantörer och berätta om läget. Ingen tjänar på att ditt företag inte klarar krisen. Dina leverantörer vill hellre få betalt i omgångar eller senare, än inte alls.
  2. Var ärlig, ring upp dem och berätta om läget. Förklara att du har en plan och berätta hur och när du tänker dig att ni ska betala. Fundera över vilka leveranser som inte är absolut nödvändiga
  3. Säg upp de abonnemang och avtal som du kan avvara eller minska volymen om det finns möjlighet till det. Diskutera eventuella prisjusteringar med din leverantör.
  4. Hör av dig direkt till inkassobolaget om du fått ett inkassokravInkassobolagen, jobbar alltid för att hitta hållbara lösningar både för dig som hamnat i betalningssvårigheter och för sina kunder. De kan ofta hjälpa till med ett anstånd eller en avbetalningsplan.
  5. Håll dig uppdaterad på åtgärder regeringen beslutar omRegeringen jobbar löpande med olika krispaket för att underlätta för företagarna. Håll dig därför hela tiden uppdaterad på vilka paket som beslutas och som du som företagare kan dra nytta av.
  6. Vilket scenario är minst dåligt? Jämför alltid olika alternativ när du har det tufft. Dyra kreditkortslån är nästan alltid sämre än ett lån hos exempelvis Almi eller banken. Var kostar pengarna minst? Just nu har Almi till exempel ett brygglån för företaget som fått det tufft i spåren av Coronaviruset.

Har du frågor kring ett inkassokrav från oss?
Kontakta kundservice eller logga in på Mina Sidor

Rådgör med oss

 Ring 08-616 77 43 eller fyll i formuläret så återkommer vi till dig.