European Consumer Payment Report 2023

Det senaste året har svenskarna fått uppleva hög och ihållande inflation, samt stigande räntor på bostadslånet. Ändå verkar det fortfarande gå överraskande bra för de flesta, eftersom många har anpassat och justerat sin ekonomi med tanke på tuffare tider. - Julia Reuszner, vd på Intrum Sverige.

Många har inte pengar kvar när månaden är slut

4 av 10 svenskar säger att de antingen inte har några pengar kvar när månaden är slut eller att de spenderar mer pengar än de har. 20% av svenskarna använder i genomsnitt mer pengar än de har.

72% av de svenskarna

Tolererar inte giriga affärsmetoder. Hela 72% skulle överväga att sluta handla med företag som höjer priserna när deras kostnader stiger, utan att sänka dem igen när kostnaderna minskar.

47% av de svenskarna säger

Att de har mindre pengar kvar på kontot efter fasta utgifter varje månad jämfört med samma tid förra året.

Ökade levnadskostnader - anpassad privatekonomi

41% av svenskarna tror att deras ekonomiska situation kommer förbättras under de kommande 12 månaderna. Få inblick i svenskarnas ekonomiska vanor och framtidsutsikter. Läs artikeln om svenskarnas anpassning till en ny ekonomisk verklighet.


Summering av ECPR 2023

Vill du hellre ta del utav rapporten i videoformat? Se filmen om ECPR 2023 med Intrums chefsanalytiker, Anna Zabrodzka-Averianov.


European Consumer Payment Report 2023: CEO Point of View

CEO Point of View: Att omvandla Europas betalningskris till kundförtroende.

Helt ny statistik från 20 000 konsumenter visar att européer påverkas av ihållande inflation och stigande lånekostnader. Undersökningen avslutades i september 2023, och vår VD, Andrés Rubio, kommenterar resultaten.

 

Läs ECPR 2023 CEO Point of View

“Den hårda verkligheten med uteblivna betalningar är inte att konsumenterna inte vill betala, utan att de helt enkelt inte har råd.”

Andrès Rubio, CEO & President, Intrum