Därför ska du använda en professionell partner för inkassotjänster.

Därför ska du använda en professionell partner för inkassotjänster.

Varför ska mitt företag använda en inkassotjänst? Hur behåller jag kundrelationen om jag måste kräva min kund på pengar? Här får du några goda råd och svaren på de vanligaste frågorna om inkasso.

Ge dig själv och din kund rätt förutsättningar när du säljer på kredit.

Först och främst, sätt upp en enkel krav- och kreditpolicy.

  1. En krav- och kreditpolicy är riktlinjer för var, när och hur ni gör affärer med en kund. Den tydliggör för alla i bolaget vad som gäller kring fakturor, påminnelser, inkasso, kreditupplysningar etc.
  2. Kreditkontrollera alltid nya (och gamla) kunder
    Om kunden har dålig kreditvärdighet kan du begära att få betalt, hela eller delar, i förskott för att helt eller delvis ta bort din egen kreditrisk. Många missar att ha koll på sina befintliga kunder. Faktum är att de största kreditförlusterna i Sverige sker bland befintliga kunder och inte nya kunder. Du kan till exempel kontrollera din kunds kreditvärdighet via Creditsafe.
  3. Fakturera direkt
    Vänta inte med att fakturera, utan fakturera så snart avtalet mellan dig och kund tillåter.
  4. Vänta inte med att skicka påminnelse om du inte fått betalt i tid
    Skicka påminnelser enligt den uppsatta kreditpolicyn (och skicka aldrig mer än eftersom ni då ger era kunder onödiga kreditdagar).
  5. Skicka till inkasso senast 10-14 dagar efter påminnelsen
    Skicka fakturan till inkasso enligt kreditpolicyn (men inte senare än 10-14 dagar efter att påminnelsen gått iväg).

Det är viktigt att agera snabbt. Statistiken visar tydligt att ju tidigare du skickar ditt krav på betalning, desto större är chansen att ni får betalt. Den som är sen med sin betalning kanske har ekonomiska problem och måste prioritera bland fakturorna. Då är det bra att vara tidigt ute. Att ni dessutom har valt oss som partner hjälper också till, eftersom Intrum-namnet är välkänt och den som får ett krav från oss vet att en seriös process är igång. 

Är det att sätta för stor press på sina kunder att starta en kravprocess? Nej, det är väl snarare så att om ditt företaget hade vetat att köparen inte skulle betala, då hade det inte blivit någon affär.

 

Min kund betalar inte, vad gör jag?

Om kunden inte betalar påminnelsen i tid, behöver du vara mer handlingskraftig. Innan du skickar kunden till inkasso är det en bra idé att ta kontakt, via mejl eller telefon. Då visar du att du bryr dig om din kund och kanske kan ni hitta en lösning tillsammans. 

Ett bra inkassobolag är lösningsfokuserat, agerar som mellanhand och ser både till företagets och kundens bästa för att hitta en hållbar plan. 

Tänk så här:
Om du som företagare inte får betalt, kommer ni inte heller att ha pengar till att driva bolaget och att betala ut löner. Visst vill du behålla din kundrelation, men inte till priset av att ditt företag går på knäna. Detta kan vara bra att förklara även för kunden, så att denne förstår varför det är så viktigt att du får betalt.

  • Tips: Letar du efter en inkassotjänst utan abonnemang och bindningstid? Läs vidare här

Hur behåller jag kundrelationen även om jag skickar kunden till inkasso?

En god kontakt genom hela processen är det viktigaste, vare sig det är du eller inkassobolaget som håller kontakten med kunden. Att visa tydligt att ni ska ha betalt är inte att vara okänslig, det är att vara seriös. Och du kan också hjälpa kunden att bli mer seriös genom att ha seriösa villkor och tydliga åtgärder om de inte följs.

Företag som har tydliga riktlinjer och villkor, är ofta de som får betalt först och som också kan bibehålla bäst kundrelationer.