Hur påminner jag kunderna om betalning och samtidigt behålla en god relation?

När företagets kunder inte kan betala behöver du en plan. Vi rekommenderar följande steg för att få betalt och behålla kunden.

Fyra saker du kan göra när kunden har svårt att betala:

 1. Ge kunden chansen att komma med en plan

  Om möjligt, kontakta kunden och ge lite extra utrymme att komma in med betalningarna. Om du visar hänsyn i dessa tider har du igen det i en lojal kundbas när deras ekonomi stabiliseras.
 2. Gör en betalningsplan tillsammans

  Bara du förlorar på att din kund går i konkurs. Var förstående och samtidigt bestämd. Fråga kunden på ett professionellt sätt hur det går för deras företag, varför de inte har betalat och när de tänker att de ska betala. Lägg upp en betalningsplan tillsammans, och var tydlig med att om de inte håller planen så måste du direkt gå vidare. Du vill ju inte vara den som får betalt sist, bara för att du är snällast.
 3. Ta hjälp av en professionell aktör

  Om du märker att kunderna trots allt inte betalar, ta hjälp tidigare än vanligt. Ju längre du väntar desto sämre blir sannolikheten att du får betalt. Den absolut största delen av betalningarna ser vi kommer in den första månaden efter att inkassoprocessen startats upp, och att inte avvakta för länge blir särskilt viktigt i dessa speciella tider.
 4. Ge din samarbetspartner mandat att sköta processen

  Om dina kunder inte betalar dina fordringar den första månaden, trots att du inkluderat dem i inkasso-processen, ger du din inkassoleverantör mandat att förhandla med kunden.

Vill du ha fler tips på hur du försäkrar dig mot sena och uteblivna betalningar? Ladda ner vår stora kostnadsfria guide: Så tar du kontroll från faktura till betalning


Behöver du bolla något?

Prata med oss

Läs mer om hur vår digitala inkassotjänst fungerar

Har du något enstaka inkassoärende i månaden eller fåtal om året, då är den här enkla tjänsten något för dig. Inget avtal. Ingen bindningstid.