Initiativ som hjälper småföretag att få betalt får gehör

Sena inbetalningar kan vara förödande för ett bolag. Tyvärr har många större företag satt det i system. Men nu har Intrums initiativ – 30-dagarsklubben – fått dem att ändra sig.


– Vi ser en trend i Sverige att allt fler företagare känner sig pressade att acceptera längre betaltider, säger Annika Billberg, kommunikationsdirektör på Intrum.

Osunt beteende

Det händer att underleverantörer till storföretagen får vänta i upp till 120 dagar innan de får betalt. Och utvecklingen i Sverige, när det gäller pressen att acceptera långa betalningstider, går åt fel håll. Vart tionde företag uppger dessutom att man skulle kunna rekrytera fler medarbetare om man fick betalt fortare.

– Det är ett osunt beteende att stora företag pressar små underleverantörer till att i praktiken agera bank. Företagen riskerar då att få problem med sin likviditet och det kan bli svårt för dem att till exempel betala ut löner, fortsätter Annika Billberg.

För att motarbeta den negativa trenden och värna om schyssta affärsrelationer tog Intrum initiativet till 30-dagarsklubben för cirka två år sedan. Målsättningen var genom att få företag att frivilligt ansluta sig till koden, och därmed lova betalning inom 30 dagar, verka för kortare betalningstider. Enligt gällande svensk lagstiftning och direktiv från EU ska företagsbetalningar ske inom 30 dagar om inte annat avtalats. Samtidigt har Intrum bistått Näringsdepartementet med data i utredningen runt svenska företags betalningstider.

Frivillig kod

30-dagarsklubben fick en positiv initial respons bland företagets kunder men visade sig vara alltför komplext att genomföra i verkligheten. Intrum inledde därmed ett samarbete under 2016 med Företagarna och Fordonskomponentgruppen för att konkretisera förslaget.

– Tillsammans har vi drivit frågan om att näringslivet istället för ett lagförslag behöver en frivillig kod där man som företag lovar att anpassa sig till en betaltid på 30-dagar, som i sin tur bygger på vårt initiativ 30-dagarsklubben.

Viktig fråga för tillväxten i Sverige

Och storbolagen verkar ha lyssnat. Efter att bland annat närings- och innovationsminister Mikael Damberg lyft frågan har 13 svenska jättar, däribland Sandvik, Volvo och Scania, ställt sig bakom idéen om en hederskod. Exakt hur förslaget kommer se ut eller när det tas i drift återstår att se, men på Intrum är man nöjd med utvecklingen.

– Från vårt perspektiv var 30-dagarsklubben ett viktigt initiativ som startade en debatt som sen har kommit längre än vad vi hade kunnat ana då. Det är vi glada och stolta över. Den här frågan är väldigt viktig för tillväxten i Sverige, och att vi har varit med och påverkat att företag mår bättre är så klart en fjäder i hatten för oss, säger Annika Billberg.

På sikt hoppas hon att företagens betaltider rapporteras som en del i deras hållbarhetsredovisning.

– Det här ska vara en naturlig del av ett företags hållbarhetsarbete. Är man mån om miljön och att göra rätt i samhället ska man också vara mån om att underleverantörer mår bra ekonomiskt, menar Annika Billberg.

 

Om Intrums rapport
Undersökningen Intrum European Payment Report utförs årligen. Den senaste gjordes i februari-mars 2017. Drygt 900 svenska företag deltog i studien.